Vývoj polského hudebního života v druhé polovině 20. století - Kopka, Leoš (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na umělecké směry vstupující do polského hudebního života v druhé polovině 20. století, konkrétně na 50. a 60. léta. Pozornost je věnována klíčovým skladatelům, jejich tvorbě a uměleckému vývoji. V první části dochází ke zmapování období od konce druhé světové války do roku 1956, který se stal významným společenským předělem v podobě založení prvního polského soudobého hudebního festivalu. Druhá část se poté opírá o nástup nových avantgardních uměleckých směrů a jejich konkrétních projevů v oblasti hudby.
Development of the Polish Music Life in the Second Half of the 20th Century
Keywords: polská hudba; avantgardní směry; dodekafonie; serialismus; punktualismus; témbrová hudba; aleatorika; neoklasicismus; socialistický realismus; Warszawska Jesień; Penderecki, Krzysztof; Lutosławski, Witold; Górecki, Henryk; Bacewicz, Grażyna; Baird, Tadeusz; Panufnik, Andrzej; Lissa, Zofia; Polish music; avant-garde trends; dodecaphony; serialism; punctualism; sonorism; aleatorism; neo-classicism; socialist realism; Warszawska Jesień; Penderecki, Krzysztof; Lutosławski, Witold; Górecki, Henryk; Bacewicz, Grażyna; Baird, Tadeusz; Panufnik, Andrzej; Lissa, Zofia