Reflexe islámu v díle Mircei Eliadeho - Palatáš, Marcel (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se soustřeďuje na pojetí islámu v díle Mircei Eliadeho. O jeho pracích bylo napsáno veliké množství odborných studií, přesto pojetí islámu u tohoto autora se žádná z nich nevěnuje. V první části je komplexně představen jeho přístup ke zkoumání náboženství, který je doplněn odbornou kritikou. Druhá část je celkovým souhrnem všech pasáží, které se nějakým způsobem vztahují k islámu. Jsou zde zachyceny stručné pasáže týkající se fenoménů islámu napříč jeho dílem, jež jsou představeny v kontextu problematiky, kterou se na daném místě zabývá. Následně jsou nastíněny dvě kapitoly o islámu z jeho díla Dějiny náboženského myšlení III. Třetí část je analýzou autorova uchopení islámu v porovnání s jinou odbornou literaturou a se sebepochopením této tradice.
Reflection of Islam in Works of Mircea Eliade
Keywords: Eliade, Mircey; islám; súfismus; islam; sufism