Modelování životního prostředí pomocí ARTMAP neuronových sítí - Morávková, Pavla (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá modelováním životního prostředí pomocí ARTMAP neuronových sítí. V práci jsou navrženy a charakterizovány parametry ovzduší ovlivňující kvalitu životního prostředí regionu. Použitá data byla naměřena pomocí monitorovacího systému HORIBA ve vybraných lokalitách města Pardubice. Pro účely učení navržené ARTMAP neuronové sítě, která je v práci podrobně charakterizována, byl použit klasifikátor vytvořený pomocí Kohonenových neuronových sítí. Výstupem celého modelovacího procesu, který je složen z fáze předzpracování dat, návrhu parametrů a konstrukce ARTMAP neuronové sítě, je vytvořený klasifikátor navrhnutých parametrů ovzduší. Verifikace navrženého modelu je uskutečněna v programovém prostředí MATLAB. Dále je vypracována analýza výsledků a ověřena kvalita navrženého modelu. Na závěr je vytvořena uživatelská příručka používaného programového prostředí.
ARTMAP neural networks for an environmental modelling
Keywords: Environment; Air; Quality; Neural network; supervised learning; Životní prostředí; ovzduší; Kvalita; neuronové sítě; kontrolované učení; MATLAB