Porovnání chemického složení a antibakteriálních vlastností esenciálních olejů získaných hydrodestilací a parní destilací Levandule lékařské - Řebíčková, Kristýna; Bajer, Tomáš; Bajerová, Petra; Šilha, David; Ventura, Karel (Univerzita Pardubice, 2017)
Cílem této práce bylo prozkoumat vliv dvou různých extrakčních metod, konkrétně hydrodestilace (HD) a destilace vodní parou (SD) na chemické složení získaného esenciálního oleje a hydrolátu z levandule lékařské (Lavandula officinalis L.), včetně antimikrobiálních vlastností esenciálního oleje a hydrolátu. Esenciální oleje byly extrahovány z usušených květů levandule lékařské, pocházejících z Chorvatska. Izolované esenciální oleje a odpad destilace (hydrolát) byly charakterizovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií a pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (procentuální zastoupení jednotlivých složek). Esenciální oleje získané z obou extrakčních technik vykazovaly diference v chemickém složení i antimikrobiálních vlastnostech. Hlavními složkami v obou olejích byl linalool, lynalyl acetát a eucalyptol. Antimikrobiální účinky esenciálního oleje a hydrolátu byly hodnoceny metodou diskového difúzního testu (DDT). V případě kvalitativní metody DDT se citlivost mikroorganismu projeví inhibiční zónou růstu. Testy byly prováděny na čtyřech vybraných druzích mikroorganismů – Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa a Candida albicans.
Comparison of Chemical Composition and Antibacterial Properties of Essential Oils Obtained by Hydrodistillation and Steam Distillation of Lavandula Officinalis L.
Keywords: Levandule; Hydrodestilace; Destilace s vodní parou; Lavander; Hydrodistillation; Steam distillation