Borofosfátová skla barnatá modifikovaná oxidem molybdenovým a wolframovým - Zikmunda, Filip (Univerzita Pardubice, 2019)
V diplomové práci byla připravena nová borofosfátová skla barnatá modifikovaná přídavky oxidu molybdenového a wolframového. Skla byla studována v kompozičních řadách (100-x)[0,5BaO-0,1B2O3-0,4P2O5]-xMoO3 (řada A) a (100-x)[0,5BaO-0,1B2O3-0,4P2O5]-xWO3 (řada C). V obou systémech se podařilo získat homogenní skelné vzorky s obsahem 0-60 mol. % MoO3 i WO3. Dále byla připravena skla v kompozičních řadách 40BaO-yB2O3-(40-y)P2O5-MoO3 (řada B) a 40BaO-yB2O3-(40-y)P2O5-20WO3 (řada D) s obsahem y = 0-12 mol.% B2O3.
Barium borophosphate glasses modified with molybdenum oxide and tungsten oxide
Keywords: borofosfátová skla; termická analýza; NMR spektroskopie; rentgenová difrakční analýza; ramanova spektroskopie; borophosphate glasses; thermal analysis; NMR spectroscopy; x-ray diffraction analysis; raman spectroscopy