Diagnostika onemocnění příštítných tělísek pomocí hybridních zobrazovacích metod SPET/CT a PET/CT - Mrhová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá radionuklidovými vyšetřeními onemocnění příštítných tělísek. V teoretické části jsou popsány základy nukleární medicíny, radiační fyziky a problematiky radiofarmak, rovněž je popsána anatomie, fyziologie a patologie příštítných tělísek. Praktická část práce je zaměřena na popis průběhu jednotlivých vyšetření příštítných tělísek na oddělení nukleární medicíny a na náplň práce radiologického asistenta.
Diagnosis of parathyroid diseases using hybrid SPECT/CT and PET/CT imaging methods
Keywords: příštítná tělíska; adenom; hyperparatyreóza; nukleární medicína; scintigrafie; pozitronová emisní tomografie; radiofarmaka; parathyroid; adenoma; hyperparathyroidism; nuclear medicine; scintigraphy; positron emission tomography; radiopharmaceuticals