Vliv onkologického onemocnění na potřeby pacientů v paliativní péči - Chejnovská, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce je prací teoreticko-výzkumnou a zabývá se vlivem onkologického onemocnění na potřeby pacientů v paliativní péči. Teoretická část práce je věnována oboru onkologie s důrazem na epidemiologii zhoubných novotvarů, na péči o onkologické pacienty a na léčebné přístupy v onkologii. Následuje kapitola, kde je krátce zmíněna paliativní a hospicová péče obecně a největší část teorie zaujímá paliativní péče v onkologii. Poslední kapitolou jsou potřeby pacientů v paliativní péči, které jsou rozděleny na potřeby biologické, psychologické, sociální, spirituální a na potřeby pacientů v terminálním stadiu nemoci. Empirická část je založena na kvantitativním výzkumném šetření, které bylo provedeno prostřednictvím standardizovaného dotazníku PNAP (Hodnocení potřeb pacientů v paliativní péči). Hlavním cílem výzkumné části bylo posoudit důležitost a saturaci potřeb v jednotlivých doménách dotazníku PNAP. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že nejdůležitější jsou pro respondenty potřeby v doméně týkající se respektu a podpory zdravotnického personálu.
The influence of oncological disease on the needs of patients in palliative care
Keywords: lidské potřeby; onkologie; paliativní onkologická léčba; paliativní péče; PNAP; potřeby pacientů; human needs; needs of patients; oncology; palliative care; palliative oncological therapy; PNAP