Syntéza a studium oxidických sloučenin lanthanoidů - Stránská, Lenka (Univerzita Pardubice, 2015)
Experimentálně byly ověřeny a rozpracovány možnosti syntézy pigmentů typu Ln2Ce2-xMoxO7, kde Ln = Er, Nd, Ho a Gd, x = 0 až 1 (s krokem 0,1). V první řadě byl sledován vliv jednotlivých lanthanoidů, vliv rostoucího obsahu molybdenu a vliv teploty výpalu na barevné vlastnosti těchto práškových materiálů. U barevně nejzajímavějších pigmentů bylo ověřováno fázové složení pomocí rentgenové difrakční analýzy, pigmenty i jejich reakční směsi pro syntézu byly podrobeny termické analýze a jejich morfologie byla studována skenovacím elektronovým mikroskopem. Barevné vlastnosti pigmentů aplikovaných v organickém pojivu byly hodnoceny pomocí barevných souřadnic L*, a*, b* systému CIE L*a*b* .
Synthesis and study of oxide lanthanide compounds
Keywords: pyrochlorové sloučeniny; ekologické pigmenty; barevné vlastnosti; pyrochlore compounds; ecological pigmets; colour properties