Restaurování souboru malířských uměleckých děl na papíru - Pečinka, Jiří (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce představuje výsledky komplexního restaurátorského zásahu na dvou objektech. Prvním je malba na papírové podložce podlepená plátnem vsazená do ozdobného rámu. Malba zobrazuje XIV. zastavení křížové cesty z kaple Panny Marie v obci Rok u Sušice. Na tuto část navazuje kulturně-historický průzkum, který se zabývá celou křížovou cestou z kaple Panny Marie, samotnou kaplí, stručným životopisem Josefa Führicha a historií jeho pražské křížové cesty, jejichž reprodukce sloužily jako možné předlohy. Druhým objektem je čínský závěsný svitek s malovaným figurálním výjevem na papírové podložce vsazené do hedvábných bordur.
Restoration of a collection of paintings on paper
Keywords: restaurování papíru; křížová cesta; lidová malba; Führich, Josef; čínský závěsný svitek; čínské umění; paper restoration; Way of the Cross; folk painting; Führich, Josef; Chinese hanging scroll; Chinese art