Selektivita transportu iontů při elektrodialýze směsí solí - Šmatelka, Filip (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce se zabývá stanovením selektivity při membránové separaci mezi kationty o stejném a různém náboji za použití elektrodialýzy jako separační metody. Za modelové roztoky byly zvoleny směsi síranu sodného se síranem draselným a chloridu sodného s chloridem vápenatým. Byl zkoumán vliv různých poměrů molárních koncentrací zmíněných roztoků na výslednou selektivitu a zároveň byl změřen vliv velikosti elektrického proudu na selektivitu.
Selectivity of ion transport in electrodialysis of salt mixtures
Keywords: elektromembránové procesy; elektrodialýza; selektivita; síran sodný; síran draselný; chlorid sodný; chlorid vápenatý; electromembrane processes; electrodialysis; selectivity; sodium sulfate; potassium sulfate; sodium chloride; calcium chloride