Komunikace zdravotnického záchranáře v přednemocniční neodkladné péči - Brožková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Předmětem bakalářské práce je vymezení komunikace a jednotlivých komponent v oblasti přednemocniční neodkladné péči. Praktická část je vedena kvalitativním designem ve formě zúčastněného pozorování komunikačních prvků zdravotnických záchranářů při výjezdu, který je doplněn rozhovorem s jednotlivými záchranáři. V poslední části je práce zaměřena na vyhodnocení získaných dat ve formě myšlenkové mapy. Z průzkumu vzešly výsledky, že nejnáročnější komunikační situace, se kterými se již zdravotničtí záchranáři setkali, jsou s agresivními pacienty, s pacienty pod vlivem návykových látek, s psychiatrickými obtížemi, suicidální pokusy. Nejvíce se obávají komunikace s dětmi a jejich rodiči.
Communication of Paramedics in Prehospital Emergency Care
Keywords: komunikace; neverbální komunikace; přednemocniční neodkladná péče; verbální komunikace; zdravotnický záchranář; communication; non-verbal communication; paramedic; prehospital emergency care; verbal communication