Vliv parametrů vozidla na odpor z jízdy obloukem pro různé parametry trati - Heřt, Dominik (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá problematikou jízdy a postavení železničních vozidel v oblouku koleje a odporu z jízdy obloukem koleje. První část práce se věnuje teoretickému rozboru jízdy obloukem, popisem odporu při jízdě obloukem, popisem parametrů vozidla a trati majících vliv na odpor z jízdy obloukem. Dále je popsána Heumannova metoda, která se problematikou jízdy obloukem zabývá. V druhé části je popsán a znázorněn graficko-početní postup řešení postavení vozidla v oblouku koleje a zjištění velikostí řídících sil. Tato původní metoda rozšířena o numerickou metodu, pomocí níž jsme schopni zobrazovat závislost odporu z jízdy obloukem na požadovaných parametrech vozidla a trati.
The influence of vehicle parameters on curve resistance for various track parameters
Keywords: odpor z jízdy obloukem; Heumannova metoda; grafické řešení; numerické řešení; polohy podvozku; jízda obloukem; curve resistance; Heumann method; graphical solution; numerical solution; bogie positions; curve driving