Život pelhřimovských učitelek v období první republiky - Brychtová, Monika (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá pracovním a soukromým životem pelhřimovských učitelek v období první republiky. V pracovní části se zabývá povinnostmi učitelského úřadu, vzděláním učitelek a jejich platovým ohodnocením. V rámci soukromého života je rozebrána otázka celibátu, manželství a mateřství pelhřimovských učitelek. Pozornost práce je věnována vstupu žen do učitelského povolání a jejich sociálnímu původu. Přináší také pohled na konkrétní osudy žen pracujících v tomto zaměstnání.
Life of Female Teachers in Pelhřimov during the First Republic
Keywords: ženské povolání; školství; učitelky; první republika; Pelhřimov; women´s work; education; teachers; First Republic