Hodnocení oxidačního stresu u pacientů s hrudními empyémy - Kobylková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2017)
Významnou příčinou oxidačního stresu je zánětlivý proces. Lze předpokládat, že se zátěž organismu oxidačním stresem zvyšuje úměrně nárůstu intenzity zánětlivé odpovědi. Největší zátěž očekáváme v případě razantních zánětů s oxidačním vzplanutím profesionálních fagocytů, zejména pak zánětu purulentního charakteru. Jeho podstatou je oxidační vzplanutí neutrofilních granulocytů s hojnou produkcí kyslíkových radikálů. Tyto vysoce reaktivní sloučeniny bývají příčinou strukturálního poškození tkáně. V první fázi je naším cílem na základě cytologicko-energetického vyšetření hrudních výpotků rozdělit dostatečně velký soubor pacientů podle charakteru zánětlivé odpovědi v dutině hrudní. Porovnáním katalytických aktivit aspartátaminotransferasy v hrudních výpotcích v jednotlivých skupinách pacientů pak zjistíme poškozující dopad zánětu příslušného charakteru na přilehlou tkáň. Práce se tak stává důležitým východiskem pro další fázi naší studie. Jejím hlavním obsahem bude měření a hodnocení příslušných parametrů oxidačního stresu a antioxidačních mechanismů v hrudních výpotcích u pacientů s hrudními empyémy v různých stádiích postižení.
Evaluation of the oxidative stress in patients with thoracic empyema
Keywords: hrudní výpotky; cytologicko-energetická analýza; aspartátaminotransferasa; hrudní empyém; oxidační stres.; Pleural effusion; cytological-energy analysis; aspartate aminotranspherase; thoracic empyema; oxidative stress.