Komplexní restaurování starého tisku Česká bible z roku 1537 - Stašová, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem bakalářské práce bylo provedení restaurátorského zásahu na Bibli české z roku 1537, uložené v Regionálním muzeu Chrudim, a vypracování restaurátorské dokumentace. Bible, zvaná Severinova, se nacházela v nekompaktním stavu a z důvodu poškození knižního bloku i vazby bylo nutné přikročit ke komplexnímu zákroku. Hlavním úkolem bylo znovu obnovit integritu objektu, jež byla narušena především torzálním stavem knižní vazby. Postup restaurování byl stanoven na základě průzkumu objektu a vyhodnocení odborných analýz. Tato práce představuje výsledky restaurátorského zásahu spolu se všemi kroky, jež tomu předcházely. Je zde zdokumentován stav knihy před restaurováním včetně popisu typologie vazby a kulturně-historického kontextu. Práce obsahuje popis poškození objektu, na něj navazující záměr a dále popis samotného postupu restaurování spolu s použitými materiály a chemikáliemi a podmínkami k dalšímu zacházení s objektem. V dokumentaci jsou uvedeny také faktické výsledky technologických analýz a celý text je podpořen grafickou, obrazovou a fotografickou přílohou.
Complex Restoration Treatment of an Old Print of the Czech Bible from 1537
Keywords: Bible; 16. století; komplexní restaurování; renesanční vazba; starý tisk; Severin, Pavel; konzervační vazba; Bible; 16. century; complex restoration treatment; renaissance bookbinding; old print; Severin, Pavel; conservation binding