Sledování úbytku ledovců na základě dat dálkového průzkumu Země - Hlavatá, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se věnuje dálkovému průzkumu Země a jeho zaměření na problematiku sledování úbytku ledovců. Popisuje konkrétní příklady, jak byly ledovce pozorovány. V práci se kromě charakteristik dálkového průzkumu Země, používaných družic a ledovců nachází také praktická ukázka využití satelitních snímků ledovce Hamtah v Himalájích z družice Landsat 7 z let 2007, 2010 a 2013. Na snímcích z jednotlivých let byl ledovec zmapován a vypočtena jeho plocha, která sloužila jako ukazatel úbytku.
Monitoring the loss of glaciers based on remote sensing data
Keywords: dálkový průzkum Země; ledovce; družicové systémy; Landsat; remote sensing; glaciers; satellites