Hospodaření kulturních organizací - Švarcová, Libuše (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce je zaměřena na základní charakteristiku hospodaření kulturních organizací na okrese Rakovník. Snaží se postihnout, jak se kulturní organizace adaptují v nových ekonomických a společenských podmínkách, jak se vyrovnávají s nedostatkem finančních prostředků, jakým způsobem se snaží tyto prostředky získat a jak rozdělují svůj zlepšený hospodářský výsledek. Práce obsahuje přehled všech kulturních organizací na okrese Rakovník. Dále se věnuje základní charakteristice Okresního muzea a Rabasovy galerie. Těžiště práce tvoří Kulturní centrum /druh organizace, zřizovatel, počet pracovníků, hodnota majetku, vymezení hlavní a vedlejší hospodářské činnosti, ekonomický rozbor hospodaření 1991-1994, pracovní náplně a organizační řád/. Jak se jednotlivé kulturní pořady a akce zajišťují, financují a jaká je jejich průměrná návštěvnost je nastíněno v závěrečných kapitolách.
Keywords: hospodaření; kulturní organizace; rozpočty; Kultura; Rakovník