Globální celospolečenský problém mladých lidí - drogová závislost - Vojtková, Petra (Univerzita Pardubice, 2007)
V bakalářské práci jsem se snažila poskytnout základní informace o glabalizaci a jejím dopadu na společnost včetně toho, jak v mnoha směrech tento proces přispívá k intenzifikaci globálních problémů a dramatizaci jejich působení a stručný přehled o drogové závislosti jakožto globálního problému v ČR, vybraných zemích EU a regionu Pardubice. Dále jsem se zabývala řešením drogové problematiky v rámci protidrogové prevence a represe na našem území a v návaznosti na tuto kapitolu, pak z hlediska legislativy. Jedna z kapitol je také věnována léčbě drogově závislých, poněvadž na světě neexistuje univerzální nebo stoprocentně účinný systém, jak zneužívání OPL zabránit. Zvláštní část pak obsahuje shrnutí současného stavu drogové situace v ČR a EU a v závěru práce jsem se snažila o posouzení drogové situace mezi středoškolskou a vysokoškolskou mládeží v regionu Pardubice na základě dotazníkového šetření.
Global all-society problem of young people - drug addiction
Keywords: globalizace; globální problémy; drogová závislost; protidrogová prevence; Drogy