Současný model rozpočtového určení daní a jeho možné změny - Uhnavý, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem diplomové práce je analyzovat navrhované změny současného modelu rozpočtového určení daní v České republice. První část práce je věnována vymezení teoretických pojmů z oblasti fiskálního federalismu, územní samosprávy a rozpočtového určení daní v České republice. V empirické části jsou vytvořeny a analyzovány konkrétní modely rozpočtového určení daní pro kraje a obce v České republice. Tyto modely jsou v závěru práce vyhodnoceny, včetně jejich možných dopadů do rozpočtů těchto územně samosprávných celků.
The current model of budget determination of taxes and its possible changes
Keywords: fiskální federalismus; kraje; obce; veřejný rozpočet; rozpočtové určení daní; fiscal federalism; regions; municipalities; public budget; budget determination of taxes