Konstrukční návrh nezávislé lichoběžníkové nápravy pro autobus s nízkou podlahou - Bitter, Jan (Univerzita Pardubice, 2002)
V práci je proveden konstrukční návrh nezávislé lichoběžníkové nápravy pro nízkopodlažní autobus. Hlavní důraz je kladen na komfort jízdy, snížení podlahy na max. 400 mm nad vozovkou a využití stávajících prvků nápravy. Zásadní změnou opopti původní nápravě je úprava tvaru dolního ramene. Je zde provedena pevnostní kontrola vybraných prvků nápravy a v příloze je schématický návrh řízení a jeho kontrola geometrie.
A constructional draft of a free wheeling trapezoidal axletree for a low-floor bus
Keywords: autobusy; nápravy; řízení; kinematika