Ověření odbourávání organických chemických specialit na bázi m-trifluormethylanilinu - Nýdrle, Vít (Univerzita Pardubice, 2020)
Práce je zaměřena na problematiku průmyslového využití polyfluorovaných aromatických sloučenin, zejména na protizánětlivé léčivo N-(3-[trifluormethyl]fenyl)anthranilovou kyselinu a výchozí surovinu pro její syntézu m-trifluormethylanilin. V teoretické části jsou popsány průmyslově zajímavé polyfluorované aromatické sloučeniny na bázi uváděného trifluormethylanilinu a možnosti jejich výrob. Experimentální část se zabývá hledáním vhodných podmínek a činidel pro reduktivní hydrodefluoraci těchto sloučenin vyskytujících se jako kontaminanty ve vodných roztocích. Pro odbourávání flufenamové kyseliny (FLUFA) a m-trifluormethylanilinu byla následně, jako jediné hydrodefluorační činidlo, ověřena Raneyova Al-Ni slitina. Pro analýzu flufenamové kyseliny a m-trifluormethylanilinu byly v rámci diplomové práce vyvinuty analytické metody na bázi kapalinové a plynové chromatografe. Následně byl studován vliv množství a vzájemný poměr Raneyovy slitiny a NaOH na účinnou hydrodefluoraci zmiňovaných CF3 sloučenin.
Research focused on the reductive degradation of organic chemical specialties based on m-trifluoromethylaniline
Keywords: flufenamová kyselina; m-trifluormethylanilin; Raneyova Al-Ni slitina; kapalinová chromatografie; plynová chromatografie; flufenamic acid; m-trifluoromethylaniline; liquid chromatography; gas chromatography