Specifická ošetřovatelská péče o pacienta po artroskopii kolene - Sedláková, Anežka (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se věnuje specifické ošetřovatelské péči o pacienty po artroskopii kolene. Teoretická část se zabývá samotnou charakteristikou artroskopického výkonu, vyšetřujícími metodami, indikacemi, případně možnými komplikacemi a následnou léčbou po výkonu. V praktické části byly sesbírány data pacientů s diagnózami vedoucími k artroskopii kolene prostřednictvím anamnestických rozhovorů podle M. Gordonové a studiem ošetřovatelské dokumentace. Tato data byla zpracována, následně u třech vybraných pacientů byl podrobně zpracován ošetřovatelský postup a plán péče o pacienta. Cílem bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů po artroskopickém výkonu kolene. Výstupem bakalářské práce je návrh doporučení ošetřovatelské péče pro zdravotnický ošetřovatelský personál. Určení oblastí, na které je třeba klást důraz. Pacienti převážně přicházeli k výkonu pro chronické bolesti kolene. Pomocí získaných a zpracovaných dat bylo zjištěno, že nejvíce byla ovlivněna oblast aktivity, strach z výkonu a akutní bolest. Ošetřovatelskou péči je potřeba zaměřit na prevenci pádu, včasnou rehabilitaci po výkonu, dostatečnou edukaci o používání francouzských holí při chůzi a tlumení akutní bolesti podle potřeby pacienta.
Specific nursing care of the patient after knee arthroscopy
Keywords: artroskopie; artróza; kolenní kloub; lidské potřeby; ošetřovatelská péče; arthroscopy; arthrosis; knee joint; human needs; nursing care