Materiálový průzkum souboru funerálií z krypty kostela Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici v Praze - Kmoníčková, Martina; Msallamová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem práce bylo provést materiálový průzkum a konzervaci souboru funerálií z krypty kostela Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici v Praze zapůjčený Muzeem hl. města Prahy. Soubor obsahoval kovový křížek s Kristem, kovové fragmenty velké spony, medailon, prsten, textilní obrázek Panny Marie, malé skleněné korálky, větší korálky a jejich zlomy, skořápku z vlašského ořechu a pecku. Pro stanovení prvkového složení kovových částí byl použit elektronový rastrovací mikroskop. Složení korozních produktů mosazi bylo určeno metodou rentgenové difrakční analýzy. Pořízené RTG fotografie pomohly určit míru odstranění korozních produktů a nápisy pod korozními produkty a kresby na medailonku a prstenu. To napomohlo bližšímu určení původu předmětů. Kovové předměty byly odsoleny a korozní produkty odstraněny. Z obou typů korálků byl připraven výbrus. Pomocí elektronového rastrovacího mikroskopu bylo zjištěno rozdílné chemické složení a původ obou typů korálků. Korálky byly čištěny v ultrazvukové pračce, vatičkami a fragmenty spojeny Paraloidem B 72. Pomocí optického světelného mikroskopu byl určen materiál svatého obrázku a vazba tkaniny. Textilie byla očištěna a narovnána postupným napařováním. Tím došlo k odkrytí obrázku Panny Marie a nápisu. Provedené analýzy umožnily lepší historickou interpretaci a dataci souboru. Byly navrženy vhodné podmínky pro uložení souboru v depozitáři Muzeu hl. města Prahy. Prokázala se důležitost rentgenové fotografie pro průzkum historických předmětů.