Měření výkonnosti podniku z pohledu zákazníků - Ryzhkova, Sofya (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá měřením výkonnosti podniku z pohledu zákazníků pomocí vybraných klíčových ukazatelů zákaznické výkonnosti. V práci jsou vymezeny základní pojmy vztahující se k této problematice, dále jsou objasněna teoretická východiska výkonnosti podniku a jejího hodnocení metodou Balanced Scorecard. Práce představuje nejvýznamnější a nejvíce používané přístupy pro hodnocení vybraných zákaznických ukazatelů. V praktické části je prováděna analýza obeznámenosti a preference dodavatelů ze strany odběratelů pigmentů, resp. barviv.
Performance measurement from the perspective of customers
Keywords: výkonnost; balanced scorecard; spokojenost zákazníků; loajalita zákazníků; retence; preference a obeznámenost zákazníků; performance; balanced scorecard; customers' satisfaction; customers' loyalty; customers' retention; customers' familiarity and preference