Vliv daně z přidané hodnoty na hospodaření obcí - Štěpánková, Jana (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na posouzení vlivu daně z přidané hodnoty na hospodaření obcí z pozice plátce daně. Pro posouzení byly zvoleny tři obce o různých úrovních rozsahu výkonu státní správy. Práce je členěna na dvě části. První část je věnována teoretickému vymezení právní úpravy daně z přidané hodnoty ve vztahu k obcím se zaměřením na problematické oblasti. Součástí je analýza jednotlivých činností obcí ve vztahu k dani z přidané hodnoty. Druhá část je určena vlastní práci, ve které je za pomoci rozboru činností vybraných obcí analyzován dopad daně z přidané hodnoty na jejich hospodaření. Na základě zjištěných výsledků jsou formulována příslušná doporučení.
Influence of value added tax on the finances of municipalities
Keywords: daň z přidané hodnoty; předmět daně; ekonomická činnost; daňové přiznání; obce; value added tax; subject to tax; economic activity; tax form; municipality