Variabilita vývoje nezaměstnanosti na úrovni NUTS 3 v ČR v evropských souvislostech - Pokorná, Irena; Rýdl, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2006)
Cílem práce je obecné vymezení determinant určujících vývoj zaměstnanosti na regionální úrovni v České Republice. Výše regionální zaměstnanosti je ovlivněna celou řadou vzájemně působících faktorů. Tyto faktory (přímé a nepřímé), se nacházejí na různé úrovni rozhodovacího procesu a zároveň vzájemně působí na vývoj nezaměstnanosti. Tento vývoj je dokumentován pomocí ukazatelů míry variability. Datovou základnu pro analýzu úrovně variability regionální míry nezaměstnanosti tvoří údaje Českého statistického úřadu.
Keywords: Nezaměstnanost; regiony; disparity; NUTS; Unemployment; regions; disparities; NUTS