Nasadenie nízkoemisných vozidiel na linku 63 MHD Bratislava - Barkar, Andrej (Univerzita Pardubice, 2024)
Práca sa zameriava na analýzu a návrh optimálneho nasadenia nízkoemisných vozidiel pre mestskú hromadnú dopravu v Bratislave. Práca obsahuje podrobnú analýzu súčasného stavu dopravného podniku, charakteristiky vozového parku a linky 63, vrátane jej intervalov, pracovných služieb a konečných zastávok. Autor predkladá viaceré varianty riešení s použitím rôznych typov nízkoemisných vozidiel, ako sú elektrobusy, trolejbusy s nezávislým zdrojom energie a CNG autobusy. V závere práce je vybraný najvhodnejší variant pre linku 63 na základe multikriteriálnej analýzy, komparatívnej metódy zameranej na emisie vozidiel, analýzy cien pohonných hmôt do budúcnosti a CBA analýzy.
Deployment of low-emission vehicles on line 63 MHD Bratislava
Keywords: nízkoemisné vozidlo; elektrobus; trolejbus s nezávislým zdrojom energie; vodíkový autobus; CNG autobus; vozidlo s nulovými emisiami; ekologické vozidlo; low emission vehicle; electric bus; trolleybus with independent energy source; hydrogen bus; CNG bus; zero emission vehicle; eco-friendly vehicle