Bariérový ošetřovací režim v péči o pacienta s infekčním onemocněním - Kornhäuserová, Eva (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se věnuje problematice bariérového ošetřovacího režimu v péči o pacienta s infekčním onemocněním. Je rozdělena do dvou celků. Teorie zahrnuje obecné informace o nozokomiálních nákazách, definici, rozdělení, původce a cesty přenosu. Zvláště pak informace o nejvýznamnějším multirezistentním kmenu MRSA. Dále pojednává o bariérovém ošetřovatelském režimu, o způsobech jeho dodržování, které vycházejí především z platné legislativy. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkového šetření, které jsou zaznamenány v tabulkách a grafech. Diskuze se zabývá vyhodnocením výzkumných otázek a jejich porovnáním s aktuálními literárními zdroji. Praktickým výstupem práce bude návrh standardu Dezinfekce nástrojů na oddělení a jejich transport na Centrální sterilizaci. V závěru jsou shrnuty veškeré poznatky, získané ze studie.
Barrier treatment regime in the care of infectious patients
Keywords: nozokomiální nákazy; bariérová péče; hygiena rukou; pacienti; sterilizace; dezinfekce; izolace; nosocomial infection; barrier nursing care; hand hygiene/ washing; patients; sterilization; disinfection; isolation