Výskyt strachu v klinické praxi u studentů oboru Všeobecné ošetřovatelství a Diplomovaná všeobecná sestra - Šimková, Martina (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce na téma "Výskyt strachu v klinické praxi u studentů oboru Všeobecné ošetřovatelství a Diplomovaná všeobecná sestra" se zabývá emočním prožíváním, zejména strachu u studentů během vykonávání klinických praxí. Teoretická část práce vysvětluje pojem strach, jeho působení na jedince, jak se rozděluje a jaké existují metody k jeho překonání. Také je stručně popsáno současné vzdělávání sester se zaměřením na klinické ošetřovatelské praxe a pojmy mentoring a supervize, které s tímto tématem úzce souvisí. Průzkumná část se zaměřuje na zjištění příčin vyvolávajících strach, působení a vliv strachu na studenty. Dále zkoumá, jaké metody studenti využívají k překonávání strachu a zda má vliv mentoring a supervize na prožívání strachu.
The occurrence of fear in clinical practice among students of General Nursing and Registered Nurse programs
Keywords: studenti ošetřovatelství; klinická praxe; strach; psychická zátěž; copingové metody; nursing students; clinical practice; fear; psychological stress; coping methods