Quick response jako nástroj zvyšování hodnoty zákazníka - Neckářová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá metodou quick response, její historií a vývojem a definuje pojem collaborative planning, forecasting and replenishment (CPFR). Dále popisuje vliv QR na procesní nastavení podniku a způsob jakým QR ovlivňuje podnik jak v rovině strategické, tak v rovině takticko-operativní. Praktické využití této metody při řízení hmotných toků je aplikováno u problematických produktů ve firmě Henkel ČR, spol. s r.o., divizi lepidel.
Quick response as tool for customer value increasing
Keywords: customer value; collaborative planning; forecasting and replenishment; efficient consumer response; electronic data interchange; Customer Relationship Management; hodnota pro zákazníka; procesní systém podniku