Vliv extraktů včelích produktů na přežívání a tvorbu biofilmů Arcobacter spp. - Masná, Eva (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce je věnovaná vlivům vzorků včelích produktů a také laboratorně připravenému extraktu na přežívání a tvorbu biofilmů bakterií rodu Arcobacter. Studie se zabývá především vlivem několika různých vzorků medů, ale také vzorkem mateří kašičky a propolisu. Antimikrobiální účinky a vliv na biofilmovou aktivitu byl sledován v případě několika kmenů Arcobacter spp. v porovnání s modelovou bakterií Staphylococcus aureus CCM 4223.
Effect of Bee Product Extracts on the Survival and Biofilm Formation of Arcobacter spp.
Keywords: včelí produkty; med; mateří kašička; propolis; antimikrobiální účinky; Arcobacter; bee products; honey; royal jelly; propolis; antimicrobial effects; Arcobacter