Kanylace, centrální a periferní vstupy na onkologii - Hrádelová, Lýdia (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce je zaměřená na žilní vstupy na onkologii, které jsou v dnešní době součástí léčby onkologicky nemocných. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. První část teorie je zaměřena na periferní žilní vstupy, druhá část na centrální žilní katétry a třetí část je věnována venózním portům. Ve všech třech částech je popsána metodika práce a zásady práce s katétrem před, při a po zavedení. Dále jsou zde vyjmenovány indikace a kontraindikace zavádění, typy katétrů a portů a na závěr komplikace. Výzkumná část obsahuje interpretaci dat, které byly získány na základě dotazníkového šetření.
Canulation access, peripheral and central access in oncology.
Keywords: periferní žilní kanyla; centrální žilní katétr; venózní port; implantace portu; Ošetřovatelská péče; Huberova jehla; peripheral venouse catheter; central venouse catheter; venous port; implanted port; Nursing care; Huber´s needle