Antisemitismus ve zdravotnictví a postoj všeobecných sester k židovským pacientům - Egermajerová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2014)
Tématem diplomové práce je "Antisemitismus ve zdravotnictví a postoj všeobecných sester k židovským pacientům". Teoretická část diplomové práce je zaměřená na antisemitismus, judaismus, multikulturní a transkulturní ošetřovatelství a specifika ošetřovatelské péče o K/P židovského vyznání, které jsou především závislé na židovských zvycích a tradicích. Empirická část má za cíl zjistit, jaké vědomosti mají všeobecné sestry o problematice antisemitismu, vyhodnotit postoj všeobecných sester k židovským K/P a zmapovat, jaké mají všeobecné sestry vědomosti, týkající se židovských zvyků. K získání informací byl použit elektronický či tištěný dotazník, který byl distribuován po celé České republice do zdravotnických zařízení. Získané poznatky byly zpracovány do tabulek a grafů. Bylo prokázáno, že všeobecné sestry mají dobré vědomosti o problematice antisemitismu, ke každému K/P přistupují jako k bio psycho - socio - spirituální bytosti a respektují jeho náboženské vyznání. Jediný malý nedostatek, který všeobecné sestry projevovaly, byl v oblasti židovských zvyků.
Anti-Semitism in the health care and attitude of general nurses to the jewish patiens
Keywords: antisemitismus; judaismus; Židé; multikulturní ošetřovatelství; transkulturní ošetřovatelství; anti-semitism; judaism; Jews; client/patient; multicultural nursing; transcultural nursing