Kriminalita a delikvence dětí a mládeže v dlouhém 19. století a pokusy o její řešení - Klimentová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zabývá dětskou kriminalitou a způsoby jejího řešení v 19. století. Přibližuje historii tohoto tématu, jak se vyvíjel pohled na trestní odpovědnost dětí a mládeže napříč stoletími. Popisuje trestné činy páchané mladými delikventy a zároveň líčí řešení těchto přečinů. Nedílnou součástí je i historie zakládání nápravných zařízení a popis fungování polepšoven.
Criminality and Delinquency of Children and Youth in the 19th Century and Attempts to Solve it
Keywords: kriminalita; delikvence; mládež; polepšovny; káranec; děti; crime; deliquency; reform school; youth; children