Disproporce mezi funkčními a administrativními regiony v systému veřejné správy České republiky - Hloušková, Denisa (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá rozdíly mezi administrativními a funkčními regiony veřejné správy v České republice. První část práce vymezuje veřejnou správu, její historii a zároveň současnost. Druhá část obsahuje charakteristiku regionálního rozvoje, regionu a regionální politiky. Další část práce se zaměřuje na funkční regiony, kde jsou zkoumány regionální vazby na hranici dvou administrativních regionů v rámci jedné bicentrické aglomerace Hradec Králové - Pardubice. Závěr práce se věnuje dojížďce za prací u ekonomicky aktivních obyvatel. Tyto obyvatelé žijí v obcích, které se nacházejí na hranici Královehradeckého a Pardubického kraje.
Disproportion between functional and administrative regions in the system of public administration of the Czech Republic
Keywords: aglomerace; funkční regiony; regiony; regionální rozvoj; veřejná správa; agglomeration; functional regions; regions; regional development; public administration