Povinnost mlčenlivosti v přednemocniční neodkladné péči - Mošner, Petr (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato práce se zabývá problematikou zneužívání a úniku citlivých dat, které se nabyly v rámci poskytování zdravotních služeb, v tomto případě práce cílí konkrétně na přednemocniční neodkladnou péči a zasazuje ji do prostředí zdravotnické záchranné služby. Teoretická část zahrnuje definici tématu, historii, právo na informace o zdravotním stavu pacienta, poodhaluje, za jakých okolností lze povinnou mlčenlivost porušit a zaobírá se postihem za prokázané porušení tohoto práva. Praktická část byla postavena na dotazníkovém šetření, které obsahovalo vědomostní otázky stahující se na povinnou mlčenlivost v PNP. Cílem praktické části bylo zjistit úroveň znalostí týkajících se tohoto tématu, zda zdravotničtí pracovníci dokážou řešit tento problém v terénní práci, popis a analýza odpovědí dotazníkové průzkumu z hlediska stupně vzdělání, délky praxe a profesní pozice u ZZS.
Duty of confidentiality in pre-hospital emergency care
Keywords: povinná mlčenlivost; právní normy; zákony; etika; zdravotnická záchranná služba; přednemocniční péče; právní postih; pacienti; ochrana osobních údajů; soukromí; oznamovací povinnost; confidentiality; legal norms; law; ethics; emergency medical service; pre-hospital care; legal sanctions; patients; protection of personal data; privacy; notification obligation