Identifikace a lokalizace vybraných léčiv a jejich metabolitů v potkaních tkáních s využitím hmotnostní spektrometrie - Dušek, Martin (Univerzita Pardubice, 2014)
Hlavním tématem této práce je identifikace metabolitů tramadolu s využitím technik kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, hmotnostně spektrometrického zobrazování, a také MALDI hmotnostně spektrometrické analýzy. Dále byla provedena analýza vlivu vybraných matric na MALDI ionizaci ursodeoxycholové kyseliny UDCA a tramadolu. V úvodu jsou stručně popsány výhody i nevýhody UPLC-MS/MS a MALDI-UHRMSI techniky. Teoretická část se skládá z několika kapitol. První kapitola je zaměřena na detailní popis nejčastějších enzymů a metabolických reakcí, podílejících se na biotransformaci léčiv. Druhá kapitola pojednává o charakteristických vlastnostech a farmakologických účincích vybraných léčiv. Zbývající kapitoly jsou věnovány na využití hmotnostní spektrometrie, obzvláště hmotnostně spektrometrického zobrazování, při analýze léčiv a jejich metabolitů. V experimentální části je popsána optimalizace UPLC podmínek pro separaci tramadolu a jeho metabolitů. Dále jsou zde uvedeny údaje, týkající se veškerých postupů, metodik, chemikálií a přístrojů, které byly využity během jednotlivých experimentů. V poslední kapitole jsou diskutovány výsledky kvalitativní i kvantitativní analýzy tramadolu a jeho metabolitů včetně jejich prostorové lokalizace ve vybraných vzorcích tkání a biotekutin.
Distribution study of selected drugs and its metabolites in rat tissues using mass spectrometry
Keywords: metabolismus léčiv; hmotnostně spektrometrické zobrazování; tramadol; UPLC - MS/MS; UHRMSI; MALDI - MS/MS; drug metabolism; mass spectrometry imaging; tramadol