Vliv zvýšené teploty a působení složek esenciálního oleje na vybrané vlastnosti lignocelulózových materálů - Michalcová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem této práce bylo proměřit, vyhodnotit a porovnat, jakým způsobem a v jaké míře ovlivňuje působení sloţek esenciálního oleje a zvýšená teplota vybrané vlastnosti lignocelulózových materiálů. Bylo vybráno 6 typů materiálů (směs dřevoviny a sulfitové bělené buničiny, sulfát jehličnan i listnáč, sulfitový papír, ruční papír a historický papír z roku 1909), u kterých byly proměřovány některé mechanické, optické vlastnosti a rychlost navlhání v prostředích nasycených anorganických solí (KNO2, NaCl, K2SO4) a organických rozpouštědel (toluenu a methyethylketonu).
Effect of increased temperature and exposure to the components of essential oil on selected properties of materials containing lignocellulose
Keywords: lignocellulose materials. essential oil; mechanical properties of paper; lignocelulózové materiály; esenciální oleje; mechanické vlastnosti papíru