Výpočet přestupu tepla automobilového výměníku - Petřík, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce je zaměřena na tepelné výměníky používané v automobilech a výpočty přestupu tepla. Obsahuje rešerši na formy sdílení tepla, na základní typy tepelných výměníků a na jejich využití v automobilech se spalovacím motorem a s elektromotorem. Dále se zabývá analytickými metodami výpočtu přestupu tepla ve výměnících. Ve výpočetní části porovnává analytické výpočty parametrů výměníku, vliv průtoku chladiva a pomocí numerického programu Siemens Star CCM+ zkoumá vliv uniformity vstupní teploty vzduchu.
Calculation of the heat transfer of the automotive heat exchanger
Keywords: tepelné výměníky; chladič; přestup tepla; tepelný výkon; e-NTU metoda; heat exchangers; radiator; heat transfer; heat performance; e-NTU method