Snižování negativních dopadů procesu svařování - Plachetka, Michal (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce vypracovaná v rámci studia oboru PSDPI OŽPD popisuje problematiku svařování v průmyslu ve vztahu k životnímu prostředí, ale převážně na samotného člověka. Ten je v automobilové výrobě vystaven nebezpečným chemickým látkám při svařování, které mají negativní vliv na jeho zdraví. Tato bakalářská práce navrhuje různá řešení, ať již v oblasti optimalizace odsávání na pracovišti, nebo změnou metody sváření. V práci jsou popsány nejčastěji používané metody svařování používané v automobilovém průmyslu, zkoušky používané na kontrolu kvality svaru a je zde provedeno porovnání metod z hygienického hlediska přítomnosti chemických látek na konkrétním pracovišti. Na závěr je ekonomické vyhodnocení jednotlivých svařovacích metod z hlediska nákladů na svařovací plyn a svařovací drát.
Decreasing of negative impacts in welding processes
Keywords: svářecí metody; svařování v inertní atmosféře; svařování v aktivní atmosféře; chemické látky; svářecí plyny; svářecí dráty; welding methods; metall inert gas; metall active gas; chemical substances; welding gas; welding wire