Dítě a jeho vývoj z perspektivy waldorfské pedagogiky - Kousalová, Olga (Univerzita Pardubice, 2010)
V roce 1919, rok po ukončení První světové války, byla v německém Stuttgartu založena 1. waldorfská škola, která se již při svém vzniku vymezila vůči tradičnímu systému vzdělávání. Myšlenkou stojící na počátku celého snažení bylo, aby byly vychovány a vzdělány příští generace takovým způsobem, aby již nikdy nedošlo k hrůzám, jakými lidstvo v uplynulých letech prošlo. U zrodu waldorfské pedagogiky stál Rudolf Steiner, zakladatel antroposofie, ze které tento pedagogický systém vychází. Úkolem této práce je popsat, jakým způsobem je výuka na waldorfských školách vedena a jak jsou zde děti vychovávány. Snažím se postihnout, jaké jsou základy waldorfské pedagogiky a co je jejím smyslem a cílem.
Child and its development from the perspective of Waldorf Education
Keywords: pedagogika; vzdělání; waldorfská škola; alternativní školy; antroposofie; Rudolf Steiner; pedagogy; education; waldorf school; alternative school; anthroposophy