Vybrané boron ketimináty s tetrafenylethylenovým motivem - Frgalová, Hana (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá oxazaboriny s tetrafenylethylenovým fragmentem na dusíku. Úvod stručně shrnuje vlastnosti luminoforů. V teoretické části je popsán AIE efekt a jeho mechanizmus. Dále jsou popsány vlastnosti oxazaborinových luminoforů a následně jejich spojení s významným AIEgenem tetrafenylethylenem. V praktické části je popsána syntéza různých oxazaborinů s navázaným tetrafenylethylenem, které byly charakterizovány. U připravených látek byly prověřeny jejich luminiscenční vlastnosti a z poznatků byla sepsána závěrečná zpráva.
Selected boron ketiminates with tetraphenylethylene motif
Keywords: AIE efekt; oxazaborin; tetrafenylethylen; luminiscence; AIE effect; oxazaborine; tetraphenylethylene; luminescence