Trestní odpovědnost - Kleinová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem trestní odpovědnosti z pohledu trestního práva s důrazem na její filozofické a morální aspekty. Zaměřuje se na analýzu různých forem záměru, lehkomyslnosti a nedbalosti a zkoumá, jakým způsobem tyto formy ovlivňují právní posouzení trestného činu a následně určenou trestní odpovědnost. Důležitou součástí práce je rovněž zkoumání příčinné souvislosti mezi jednáním pachatele a škodlivým následkem, včetně otázky tzv. morální náhody, kdy podobné jednání vede k odlišným právním důsledkům na základě nepředvídatelných okolností. Dále se práce zabývá otázkou spoluviny, tedy případy, kdy na trestném činu participuje více osob, a otázkami ohledně obhajoby pachatelů, především rozdílem mezi ospravedlněním a omluvou. Součástí je také analýza zvláštních případů nedokončených trestných činů, jako jsou pokusy, spiknutí či pobízení, kde se posuzuje význam úmyslu pachatele nezávisle na konečném výsledku jeho jednání. Práce vychází zejména z filozofických úvah H.L.A. Harta a z teoretických přístupů Christophera Cowleyho a Nicoly Padfield, kteří se podrobně věnují otázkám trestní odpovědnosti z morálního a právního hlediska.
Criminal responsibility
Keywords: trestní odpovědnost; pachatelé; záměr; nedbalost; lehkomyslnost; morální náhoda; úmysl; criminal responsibility; offender; intent; negligence; recklessness; moral luck; intention