Restaurování suchého pastelu - Živná, Lucie (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato práce se zabývá technikou malby suchým pastelem, technologií jeho výroby a jeho historií. Dále pak zpracovává rizika poškození, problematiku restaurování a ukládání děl provedených suchým pastelem. Práce je také doplněna o zhodnocení stavu a způsobu ukládání pastelů ve vybraných sbírkových institucích, přičemž fotografická dokumentace pořízená v těchto institucích slouží k doplnění teoretické části práce. Závěr práce je věnován popisu provedených restaurátorských zásahů na suchých pastelech od Karla Boháčka a Rudolfa Kremličky z majetku Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.
Conservation of dry pastels
Keywords: fixative; paper; pastel; deterioration; conservation; storage