Potštejn v kulturní paměti. Historie místa, literární místopis a fikce - Rolfová, Monika (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce se zaměřuje na ztvárnění prostoru v uměleckém díle a jeho sekundární vliv na kulturní paměť místa. Práce nahlíží na Potštejn jako na lázeňské středisko české intelektuální elity a dějiště řady českých děl. Text sleduje proměny kulturní paměti Potštejna, s počátkem při založení Okrašlovacího spolku a také publikací novely Aloise Jiráska Poklad v roce 1881. Práce hodnotí dopady nejen na uspořádání místa dodnes, ale také na vytváření literárních děl, která vznikla později.
Potštejn in Cultural Memory: History of Place, Literary Topography and Fiction
Keywords: Potštejn; kulturní paměť; literární místopis; prostor v literatuře; texty a krajina; Potštejn; cultural memory; literary topography; space in literature; texts and landscapes