Příčiny vzniku a průběh autoimunitního onemocnění roztroušená skleróza - Chalupová, Sabina (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato práce se zabývala onemocněním roztroušená skleróza, se zaměřením na její výskyt ve světě. Bylo zmíněno několik států a kontinentů nacházejících se v různých vzdálenostech od rovníku, ve kterých se roztroušená skleróza vyskytovala. V této práci byly též uvedeny informace o rizikových faktorech vzniku onemocnění, typy příznaků postihujících pacienta, léčba a diagnostika.
Symptoms And Causes Leading To The Autoimmune Disease Multiple Sclerosis
Keywords: roztroušená skleróza; demyelinizace; rizikové faktory; vitamín D; rovník; prevalence; multiple sclerosis; demyelinization; risk factors; vitamin D; equator; prevalence