Vliv valenční sféry kovů na vlastnosti metafosforečnanových skel - Brázdová, Simona (Univerzita Pardubice, 2023)
Předmětem této disertační práce je studium vlivu mědi, zinku, vápníku a hořčíku na strukturu a vybrané vlastnosti sklovité metafosforečnanové sítě, xMeO-(50-x)CuO-50P2O5 (Me=Zn, Ca, Mg). Tato skla jsou studována z hlediska vazebných možností kovů, síly vazeb a relativní iontovosti, koordinačního čísla a polyedru. Studované kovy se nacházejí ve stejném oxidačním stavu, liší se však orbitální konfigurací jejich valenčních sfér. Získané výsledky strukturní analýzy umožňují určit reálné chemické složení metafosforečnanových skel. Dále byly studovány základní fyzikálně chemické vlastnosti studovaných skel, měrná hmotnost, teplota skelného přechodu, koeficient teplotní roztažnosti a rozpustnost, na něž má v různé míře vliv rozdílná elektronová konfigurace, a i reálné chemické složení, chemický model.
Influence of the valence sphere of metals on the properties of metaphosphate glasses
Keywords: metafosforečnanová skla; valenční sféra; měď; zinek; vápník; hořčík; Ramanova spektroskopie; 31P MAS NMR; EPR; chemický model; metaphosphate glasses; valence sphere; copper; zinc; calcium; magnesium; Raman spectroscopy; 31P MAS NMR; EPR; chemical model