Návrh klikového mechanismu motoru 50 ccm pro motokolo - Drábek, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2011)
V této bakalářské práci se řeší předběžný návrh dvoudobého motoru do zdvihového objemu válce 50 cm3 pro pohon jízdního kola. Největší důraz a výpočty jsou kladeny na návrh pohyblivých součástí motoru, tedy klikového mechanismu. Pro ilustraci motoru byla provedena výkresová dokumentace jak v dvojrozměrném, tak i třírozměrném provedení.
Design of crank mechanism for an engine 50cc motorbikes
Keywords: jízdní odpory; dvoudobé motory; písty; pístní čepy; ojniční čepy; síly v klikovém mechanismu; driving resistances; two-stroke engines; pistons; piston pins; big end pins; crank mechanism forces