Chirální močoviny odvozené od 2-fenylimidazolu - Kolman, Viktor (Univerzita Pardubice, 2006)
Bylo syntetizováno pět derivátů 1-alkyl(aryl)-3-[1-(2-fenyl-1H-imidazol-4-yl)]ethylmočoviny. ěByla optimalizována syntéza výchozího 4-(1-aminoethyl)-2-fenylimidazolu. Optimalizace byla provedena změnou rozpouštědla a katalyzující báze. Jako nejvhodnější rozpouštědlo i katalyzátor se ukázal kapalný čpavek.
Chiral ureas derivated from 2-phenylimidazole
Keywords: imidazoly; močovina; koordinační sloučeniny