Role reaktivních forem kyslíku v metabolismu erytrocytů - Studená, Silvie (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce se zabývá pro- i antioxidačními reakcemi v lidských červených krvinkách. V úvodu této práce je popsán obecný pohled na reaktivní formy kyslíku a volné radikály. Zbytek práce se zaměřuje na působení, vznik a odstranění těchto reaktivních forem, jejich patologické reakce v membráně erytrocytu a oxidačně-redukční vlastnosti hemoglobinu. Dále informuje o rozvoji a vzniku onemocněních způsobených oxidačním poškozením erytrocytů.
The role of reactive oxygen species in metabolism of red blood cells
Keywords: reaktivní formy kyslíku; antioxidanty; hemoglobin; erytrocyty; reactive oxygen species; antioxidants; hemoglobin; erythrocytes.